background
Huis Verkopen: Wat moet je doen?

Huis Verkopen: Wat moet je doen?

Het verkopen van je huis kan een geweldige, maar ook uitdagende periode zijn. Of je nu verhuist naar een nieuwe stad, een groter huis zoekt voor je gezin, of gewoon een nieuwe start maakt, het proces van het verkopen van je huis vereist zorgvuldige planning, voorbereiding en verkoopstrategie.

Bij Wes Makelaars begrijpen we dat het verkopen van je huis een uitdaging kan zijn. Of je nu een doorgewinterde huiseigenaar bent of voor het eerst je huis verkoopt, het volgen van een doordachte aanpak is essentieel. Laten we beginnen met het verkennen van wat er nodig is om je huis met vertrouwen en succes te verkopen.

 

Hoe ga jij je huis verkopen?

Er zijn twee opties bij het verkopen van je huis: doe ik dit met of zonder makelaar? Het kiezen tussen zelf je huis verkopen of het inschakelen van een makelaar is een belangrijke beslissing. Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen, en het maken van de juiste keuze kan zeker invloed hebben op het verloop van het verkoopproces.

Je huis verkopen met makelaar: de voor en nadelen

Voordelen:

 • Professionele begeleiding: Een ervaren makelaar kan je begeleiden door het hele verkoopproces, waaronder het bepalen van de juiste verkoopprijs, het opstellen van advertenties en het afhandelen van onderhandelingen.
 • Marktkennis en expertise: Makelaars hebben uitgebreide kennis van de lokale vastgoedmarkt en kunnen je helpen bij het vinden van de beste strategie om je huis snel en tegen de beste prijs te verkopen.
 • Groter bereik: Makelaars hebben toegang tot een breed netwerk van potentiële kopers en kunnen je huis effectief op de markt brengen, waardoor je meer geïnteresseerde partijen kunt bereiken. 

Nadelen:

 • Kosten: Het inhuren van een makelaar brengt kosten met zich mee, meestal in de vorm van een percentage van de verkoopprijs. Deze kosten moeten worden overwogen bij het bepalen van je budget.
 • Minder directe controle: Hoewel een makelaar professioneel advies kan geven, heb je mogelijk minder directe controle over bepaalde aspecten van het verkoopproces, zoals de marketingstrategieën en de onderhandelingen.
 • Afzonderlijke belangen: Het is belangrijk om te onthouden dat de belangen van de makelaar en de verkoper niet altijd volledig op elkaar afgestemd zijn. Een makelaar wil misschien snel verkopen om zijn provisie te verdienen, terwijl jij mogelijk op zoek bent naar de beste prijs voor je huis.

 Je huis verkopen zonder makelaar: de voor en nadelen

Voordelen:

 • Besparingen op makelaarskosten: Zelf je huis verkopen betekent dat je geen makelaarsprovisie hoeft te betalen, wat aanzienlijke besparingen kan opleveren.
 • Controle: Je hebt volledige controle over het verkoopproces, inclusief de prijsstelling, marketingstrategieën en onderhandelingen met potentiële kopers.
 • Flexibiliteit: Je kunt je eigen verkoopstrategie bepalen en aanpassen aan je eigen behoeften en voorkeuren.

Nadelen:

 • Gebrek aan ervaring: Als je geen ervaring hebt met het verkopen van huizen, kan het moeilijk zijn om alle aspecten van het proces te beheren, zoals het bepalen van een realistische verkoopprijs en het afhandelen van onderhandelingen.
 • Beperkt bereik: Zonder de hulp van een makelaar kan het moeilijker zijn om je huis onder de aandacht te brengen van potentiële kopers, waardoor je mogelijk minder geïnteresseerde partijen bereikt.
 • Tijd en inspanning: Het verkopen van een huis kan veel tijd en moeite vergen, vooral als je niet bekend bent met het proces. Je moet zelf alles regelen, van het opstellen van advertenties tot het organiseren van bezichtigingen.

In het algemeen biedt het verkopen van je huis met behulp van een makelaar vele voordelen, maar het is belangrijk om de kosten en de mate van controle te overwegen bij het nemen van een beslissing. Met de juiste makelaar aan je zijde kan je huis snel en tegen een goede prijs worden verkocht, terwijl je tegelijkertijd kunt profiteren van professionele begeleiding en expertise.

 

Bereid je huis voor op de verkoop

Het voorbereiden van je huis op de verkoop is een essentiële stap om potentiële kopers aan te trekken en een goede eerste indruk te maken. Begin met het grondig schoonmaken van je huis, inclusief het opruimen van rommel en het verwijderen van persoonlijke spullen om een neutrale en uitnodigende omgeving te creëren. Voer kleine reparaties uit, zoals het repareren van lekkende kranen, het vervangen van kapotte lampen en hier en daar een likje verf. Vergeet niet de buitenkant van je huis ook op te knappen door de tuin te verzorgen, het gazon te maaien en ook hier eventuele reparaties uit te voeren. Met deze relatief kleine ingrepen staat je huis er al een stuk frisser bij.

Gratis verkoopadviesgesprek?

Het bepalen van de vraagprijs

Het bepalen van een realistische verkoopprijs is erg belangrijk. De drie belangrijkste criteria hiervoor zijn de afmetingen, de ligging en de staat van het huis.

Ligging van het huis

De ligging van een huis is een van de belangrijkste factoren die de waarde beïnvloed. Woningen gelegen in populaire wijken, dicht bij voorzieningen zoals scholen, winkels en openbaar vervoer, hebben over het algemeen een hogere marktwaarde. Daarnaast spelen factoren zoals de nabijheid van groenvoorzieningen, de kwaliteit van de buurt en het uitzicht een rol bij het bepalen van de waarde van een woning.

Staat van het huis

De algehele staat van een huis is een andere belangrijke factor die van invloed is op de verkoopprijs. Huizen in goede staat, met moderne voorzieningen en recente renovaties, hebben over het algemeen een hogere waarde dan woningen die achterstallig onderhoud nodig hebben. Het is belangrijk om de staat van je huis grondig te beoordelen, inclusief de structuur, het dak, de vloeren, de keuken, de badkamer en andere belangrijke componenten. Eventuele reparaties of upgrades die nodig zijn om het huis in optimale staat te brengen, moeten worden meegenomen in de prijsbepaling.

Grootte van het huis

De totale vierkante meters zijn ook van invloed op de waarde. Het is belangrijk om de afmetingen van je huis te vergelijken met vergelijkbare woningen in de buurt om een idee te krijgen van de marktwaarde per vierkante meter. Daarnaast moet rekening worden gehouden met eventuele extra voorzieningen, zoals een garage, zwembad of tuin, die de waarde van het huis kunnen verhogen.

Onderzoek vergelijkbare woningen

Begin met het onderzoeken van vergelijkbare woningen die recentelijk in jouw buurt zijn verkocht. Let op eigenschappen zoals grootte, aantal slaapkamers en badkamers, voorzieningen en de algehele staat van de woning.

Ook kun je overwegen om advies te vragen bij een lokale makelaar of vastgoedexpert. Zij hebben uitgebreide kennis van de lokale markt en kunnen je helpen bij het bepalen van een realistische verkoopprijs op basis van marktanalyses en ervaring.

Verkoopadvies nodig?

Als je overweegt om je huis te verkopen en advies nodig hebt over het proces, aarzel dan niet om contact op te nemen met Wes Makelaars in Assen. Met onze expertise en toewijding staan we klaar om je te begeleiden door het hele verkoopproces, van het bepalen van de juiste verkoopprijs tot het afhandelen van onderhandelingen. Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies en professionele ondersteuning bij het verkopen van je huis.

blok2

Een afspraak maken?

Of heb je een andere vraag? Laat het ons weten.

Waarom kies je voor WES?

check
Kwaliteit Ervaren NVM Makelaar
check
Vaste tarieven Voordelig(er) en je weet meteen waar je aan toe bent
check
Betrokken Korte lijnen, ook buiten kantooruren
check
Krachtig Echte onderhandelingsexpert