background
WOZ-waarde vs verkoopwaarde

Het verschil tussen WOZ-waarde en verkoopwaarde?

Om uit te kunnen leggen wat het verschil is tussen de WOZ-waarde en de verkoopwaarde van je woning is het belangrijk om te weten wat de beide begrippen inhouden.

 

WOZ-waarde

De WOZ-waarde, oftewel de Waardering Onroerende Zaken, geeft de geschatte waarde van je woning aan. De gemeente bepaalt de hoogte hiervan door je woning te vergelijken met andere vergelijkbare verkochte woningen. De WOZ-waarde bepaalt vervolgens de hoogte van je belasting en heffingen.

 

Waarom verschilt de WOZ-waarde soms van de verkoopwaarde?

De WOZ-waarde is niet hetzelfde als de actuele marktwaarde van een woning. De WOZ-waarde is weliswaar gebaseerd op de vrije verkoopwaarde van een huis, maar deze loopt ook een jaar achter. De WOZ-waarde wordt namelijk altijd vastgesteld op 1 januari van het vorige jaar. 

 

Verkoopwaarde

De verkoopwaarde of actuele marktwaarde van een woning wordt vastgesteld door een erkend taxateur. Die prijs wordt gebaseerd op vraag en aanbod en andere subjectieve factoren, zoals bijvoorbeeld de staat van het onderhoud. 

Heeft de WOZ-waarde invloed op de verkoopwaarde?

De WOZ-waarde kan indirect de verkoopprijs van een woning beïnvloeden, vooral door de perceptie van waarde. Kopers zien de WOZ-waarde vaak als een indicatie van de algemene waarde van de woning, wat hun biedgedrag kan sturen, met name wanneer kopers weinig lokale kennis hebben. Tijdens onderhandelingen gebruiken zowel kopers als verkopers de WOZ-waarde; een hoge WOZ-waarde kan de vraagprijs rechtvaardigen, terwijl een lage WOZ-waarde kan leiden tot lagere biedingen. Uiteindelijk wordt de marktwaarde van een woning voornamelijk bepaald door vraag en aanbod en specifieke eigenschappen van de woning.

De WOZ-waarde blijft een ruwe schatting en is niet zo waardevol als je wilt weten wat jouw huis écht waard is. Het is beter om een taxatierapport van de woning te gebruiken ter indicatie voor de verkoopprijs.

 

‘ Benieuwd wat je woning waard is? Vraag een taxatie aan‘ 

 

Bezwaar maken tegen de vastgestelde WOZ-waarde

Belangrijk om te weten is dat, ondanks deze verschillen, de WOZ-waarde in bepaalde situaties toch als indicatie voor de marktwaarde wordt gebruikt. Als je bezwaar aantekent bij je gemeente, tegen de vastgestelde WOZ-waarde, kan het voorkomen dat een taxateur langs komt om de waarde opnieuw te beoordelen. 

Als gecertificeerde NVM-makelaar en NRVT-taxateur beschikken wij over de expertise om de werkelijke waarde van een woning te bepalen. Wij kunnen je assisteren bij het indienen van bezwaar tegen de vastgestelde WOZ-waarde. Aarzel niet om contact op te nemen

blok2

Een afspraak maken?

Of heb je een andere vraag? Laat het ons weten.

Waarom kies je voor WES?

check
Kwaliteit Ervaren NVM Makelaar
check
Vaste tarieven Voordelig(er) en je weet meteen waar je aan toe bent
check
Betrokken Korte lijnen, ook buiten kantooruren
check
Krachtig Echte onderhandelingsexpert